Parykker

Parykker

Bruk av parykk/hårerstatning er et alternativ for personer med alopecia areata eller alopecia totalis/universalis. Utgiftene til anskaffelse av parykk vil helt eller delvis kunne bli dekket av folketrygden på grunnlag av attest fra hudlege. Her finnes det regler som trygdekontoret vil kunne informere nærmere om. Se refusjonsordninger.

Å gå til en parykkmaker for første gang er en høy terskel å forsere for mange. Det er forskjellig oppfatninger og preferanser - avhengig fra menneske til menneske. Vi kan ikke gi deg råd om hvem som er best og flinkest, men har laget en liste over forhandlere som våre medlemmer benytter seg av. Hvem du foretrekker må du føle deg frem til selv. Får du ikke god kjemi med den første du besøker, bør du absolutt ikke mistemotet, men gå til en annen.

 

Ulike parykkbegreper

Det finnes mange ulike begreper som kan virke overvelmende når man skal handle parykk for første gang. Her har vi laget en liste over begreper du kanskje må ta stilling til når du besøker en parykkmaker.

Tresse parykker: Parykkene er sydd sammen av tresser/ribber (sømmer med hår) som ligger horisontalt.

Mono parykker: Parykkbunnen er tilnærmet lik hårfestet hos en vanlig hodebunn, og bunnen består av tynn transparent polyester hvor hvert enkelt hår er knyttet inn for hånd.

Mono - hel: Hele parykkbunnen er i mono og den virker dermed meget naturtro. Side og nakkepartiet består av håndknyttet polyester, og føles meget lett og myk når den er på.

Mono - topp: Kun toppen av parykken er mono, og side- og nakkepartiet er sydd sammen av tresser/ribber (sømmer med hår).

Syntestisk parykk: Parykk laget av syntetiske fibre. Disse holder godt på fargen, har en flott glans og er også billigere enn ekte hår. Må ikke i kontakt med varme, da smelter de.

Ektehårsparykk: Parykk laget av ekte hår som er behandlet. Disse fungerer som vanlig hår og de blekes i sola og mister noe av glansen etter hvert. Disse parykkene kan farges og brukes varme på som f.eks føner og krølltang.Extension: Hår, ofte ekte, som blir festet eller limt fast til ditt eget hår helt nede ved hodebunnen, dette blir brukt for å få tykkere hår slik at det blir lettere å dekke over flekker og håret får mer fylde.

Extension: Hår, ofte ekte, som blir festet eller limt fast til ditt eget hår helt nede ved hodebunnen, dette blir brukt for å få tykkere hår slik at det blir lettere å dekke over flekker og håret får mer fylde.

Tupe: Liten parykk som er tilpasset det område på hodet som er bart, denne limes på. Det finnes også parykker som er tilpasset hele hodet hvor det er laget hull hvor du kan dra ut det håret du har igjen.

 

Stell av parykker

Syntetiske parykker:

Grei parykken før du vasker den slik at det ikke er floker. Legg parykken i en bøtte eller i vasken i lunket vann tilsatt en kort spesialshampo. La det ligge i ca 15 min ( kan ligge lenger). Skyll håret under renende vann uten å gre elle gni. Legg så håret i en bøtte med vann og en kort spesial balsam, la det ligge i ca 15 min( kan ligge lenger). Ta håret opp og legg det på et rent håndkle, trykk ut noe av vannet før du henger det på tørk på et parykkstativ eller en tøymykner flaske:0) alt kan brukes. Grei håret først når det er helt tørt, dersom håret blir greid i våt tilstand kan fiberene ødlegges og håret bli ”krusete”.

 

Ektehårsparykker:

Grei parykken før du vasker den slik at det ikke er floker. Bløt håret og tilsett litt spesial såpe med hånden, fordel såpen i hele håret unten å gni. Skyll deretter ut såpen og gjenta prosessen en gang til dersom det er nødvendig. Fordel så balsam i håret og du kan da gjerne greie igjennom håret med en grovtannet børste eller kam slik at balsamen blir godt fordelt, la virke i ca 15 min ( eller mer). Skyll så ut balsamen og heng til tørk. Parykken kan tørkes med hårføner. Ektehårsparykker har godt av en fuktighetskur med gjevne mellomrom for å holde på glansen.

 

Kontakt oss

Adresse :

Postboks 4402 Nydalen, 0403 OSLO

 

Telefon :

957 54 929

Epost:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Org. nr. :

990 470 693

Bankgiro :

7030 30 12581