Behandling

Behandling av alopecia areata

Alopecia areata kan per i dag ikke helbredes med de medisinene som er tilgjengelige. Vi kan kanskje holde det under kontroll og håpe at håret kommer tilbake etter hvert. Det finnes ulike typer konvensjonell behandling, men et viktig spørsmål er om alopecia areata må eller bør behandles. Noen av medikamentene man kan bruke til behandling har potensielt svært alvorlig bivirkninger. Det er pasientene selv som til syvende og sist må velge om de ønsker behandling, og behandlingen må vurderes og tilpasses individuelt. Vi anbefaler å rådføre seg med hudlege.  

 

Mildt til moderat håravfall 

Hvis du bare har et par små flekker med hårtap, er det gode sjanser for at håret vil vokse ut av seg selv. Mange med mildt håravfall velger derfor ikke behandling. Hvis du har mer enn et par flekker med hårtap, kan kortisoninjeksjoner eller krembehandling ha effekt. Kortisoninjeksjoner er den beste behandling for områder med flekkvis hårtap og gjenvekst starter vanligvis i løpet av én til seks måneder. Kortison reduserer betennelse og kan injiseres direkte inn i området med hårtap. Du vil sannsynligvis bli henvist til en spesialist for denne behandlingen. Avhengig av størrelsen på området som behandles, kan du trenge flere injeksjoner. Før behandlingen kan huden bedøves med en smertestillende krem. Mange trenger mer enn én behandling. Behandlingene gis med minimum seks ukers opphold mellom hver behandling. Injeksjoner kan noen ganger føre til at huden blir tynnere, men dette er vanligvis forbigående. Kviser og rødhet på injeksjonsstedet kan være en mulig bivirkning. Kortisonpreparater kommer også som gel, væsker, kremer og lotion som du smører direkte på områder med håravfall. Dette kalles lokal kortisonbehandling, og kan brukes til barn. Hvilken type du bruker vil avhenge av hvor håravfall er. Væsker og geleer er ofte lettere å smøre på hodebunnen. Kortisoninjeksjoner fungerer dessverre ikke for alle, og de blir sjelden brukt til barn. 

Skjer hårtapet veldig raskt, kan legen forskrive kortisonbehandling i tablettform. Behandlingen kan bidra til å stoppe eller bremse hårtapet, men ofte er forbedringene midlertidige. Dette skyldes at kortisontabletter brukes kun i kortere perioder på grunn av bivirkninger. Eksempler på bivirkninger kan være høyt blodtrykk, økt appetitt, mageirritasjon (gastritt), endring i humør- og søvnmønster, og økt blodsukker hos personer med diabetes. Minoksidil er en behandling mange menn bruker etter hårtap selv om effekten er relativt svak. Noen bruker det også ved alopecia areata, men det er usikkert om det hjelper. Noe hudirritasjon kan forekomme.  

Kilde: Artikkel hentet fra Helsebiblioteket. Publisert 24.05.2017. Av Redaksjonen, Helsebiblioteket.no

 

Utbredt håravfall 

Hvis hårtapet er omfattende, er det mindre sjanse for at kortisoninjeksjoner og lokalbehandling virker. Men det finnes andre behandlingsformer du kan prøve. Lokal immunterapi (også kalt kontaktallergi-behandling) innebærer å gjøre deg allergisk mot et stoff, og deretter regelmessig bruke en svak oppløsning av dette for å holde huden mildt irritert (betent). Dette stimulerer hårvekst for opptil 6 av 10 personer, men forskerne vet ikke nøyaktig hvorfor. Denne behandlingen kan ha bivirkninger, blant annet blemmer, kløe og hovne kjertler i nakken. Hvis du har mørk hud, kan huden bli lysere i de behandlede områdene. 

Kilde: Artikkel hentet fra Helsebiblioteket. Publisert 24.05.2017. Av Redaksjonen, Helsebiblioteket.no

 

Det er mange studier på gang, og i fremtiden vet vi forhåpentligvis mer om behandling av alopecia areata. 

 

Kontakt oss

Adresse :

Postboks 4402 Nydalen, 0403 OSLO

 

Telefon :

957 54 929

Epost:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Org. nr. :

990 470 693

Bankgiro :

7030 30 12581