Barn og Alopecia

Barn og Alopecia

Det er ganske mange barn rundt om i landet som får alopecia areata. Noen får små runde hårløse flekker som kommer og går, mens andre mister mye av håret. Noen blir født uten hår, mens andre utvikler alopecia i barne- eller ungdomsårene. Håret kan komme tilbake og det kan falle av igjen senere. Forløpet er uforutsigbart og man vet ikke helt hvorfor det er slik.

Hvordan barn og ungdom opplever det å få alopecia er veldig individuelt. For noen oppleves det vanskelig og trist, men andre kan være tilsynelatende upåvirket av det. Noen er åpen omkring tilstanden mens andre vegrer seg for å snakke om det. Det finnes ingen riktige eller gale reaksjoner på alopecia. Det er derimot viktig å anerkjenne de følelsene som måtte dukke opp. Det er lov å bli lei seg eller irritert når man mister håret. Men det er også viktig å bli glad igjen og fokusere på ting en liker å gjøre.

Når barna er små, er de ikke nødvendigvis bevisst omkring sitt hårtap. De er for opptatt med å oppdage verden og utvikle seg og legger ikke alltid merke til endringene - med mindre andre gjør de oppmerksom på det. Når barna blir eldre blir de ofte mer oppmerksomme på sitt hårtap. De får større bevissthet rundt sitt utseende og hvordan de er annerledes enn sine venner.

Mange barn med alopecia syns det kan være fint å treffe andre barn i samme situasjon. Mange syns også det er fint å vite litt om alopecia slik at de forstår det bedre. De fleste har aldri hørt om alopecia før de får det. Jo mer man vet, jo lettere er det å svare hvis noen spør om hårtapet.

 

annerledes forside

Barneboken «Annerledes»

En av mammaene i foreningen har skrevet en barnebok som heter ”Annerledes – om Aline som ikke har hår”. Denne boken får alle nye barnemedlemmer, og den er fin å ta med i barnehagen og på skolen, slik at de andre barna skjønner hvorfor du ikke har hår, og at det ikke er farlig. Vi har også oversatt et hefte om en litt større jente som har alopcia som kan brukes som informasjonsmateriell.

 

 

Foreldre og Alopecia

Å være foreldre til et barn eller ungdom som opplever å miste håret kan være vanskelig. Forløpet kan være uforutsigbart og det finnes få behandlingsalternativer. Særlig i starten kan man oppleve sorg og frustrasjon, og disse følelsene kan dukke opp igjen senere i forløpet. Samtidig skal man ta vare på barnet.

Er barna små er det gjerne foreldrene som opplever bekymring og sorg. Barnet har ikke de samme forventninger om vansker de kan støte på, ettersom de ikke har de samme erfaringene som voksne har. Barn i den alderen er generelt optimistiske og opptatt med å utforske verden. Når større barn og ungdom får alopecia areata må foreldrene både gå gjennom disse fasene selv, og samtidig støtte barnet. I den alderen er barn blitt mer bevisst på sitt utseende og mer opptatt av hva andre synes.
Uansett alder, så blir barn påvirket av de voksnes måte å reagere på - hvis foreldrene uttrykker sorg og frustrasjon over hårtapet, så kan disse følelsene overføres til barnet. Det betyr ikke at foreldre bør ignorere eller undertrykke sine egne følelser av tap eller sorg når barnet får alopecia. Disse følelsene er høyst valide og bør bearbeides.  DSC6821

En god måte å mestre situasjonen på er å skaffe relevant informasjon og snakke med andre i samme situasjon. Barn trenger informasjon om alopecia som er tilpasset deres alder og hvor de er i forløpet. Ta gjerne kontakt med likeperson for barn og foreldre eller bli med på noen av treffene som foreningen arrangerer. Det er godt å møte noen som forstår hva man går igjennom og tar opplevelsene på alvor. Les mer om hva Barne- og Ungdomsgruppen kan tilby HER

 

Hvordan går vi frem når barnet mister håret?

  • Ta kontakt med fastlege som kan henvise videre til hudlege for å avklare om det er alopecia. Det kan være lang ventetid til hudavdelingene, opp til flere måneder. Noen velger å kontakte privat hudlege for å få rask avklaring på diagnosen. Det må foreligge en diagnose fra hudlege før man eventuelt søker stønad til hjelpemidler som parykk, hårerstatning eller hodeplagg.
  • Skaff relevant kunnskap og gi barnet tilpasset informasjon om alopecia. En god start er nettsidene til Alopeciaforeningen og Helsebiblioteket.
  • Ta kontakt med Alopeciaforeningen, likeperson for barn og foreldre eller likeperson i ditt fylke for å snakke med likesinnede og for å få ytterligere informasjon.
  • Hvis det er aktuelt med hårerstatning eller parykk, ta kontakt med forhandler. Les mer om reglene rundt stønad til barn når det gjelder parykker på NAV.no.

Kontakt oss

Adresse :

Postboks 4402 Nydalen, 0403 OSLO

 

Telefon :

957 54 929

Epost:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Org. nr. :

990 470 693

Bankgiro :

7030 30 12581